
اتریوم ۲ چیست و چگونه کار میکند؟
اتریوم ۲ چیست و چگونه کار میکند؟
پروژه اتریوم ۲ که با نامهای Eth2 یا «سِرِنیتی» (Serenity) نیز شناخته میشود، بهروزرسانی بزرگ بلاک چین اتریوم است که با هدف افزایش سرعت و کارایی و مقیاسپذیری این شبکه پیادهسازی میشود و بهدنبال سازگاری بیشتر با محیطزیست و توزیع بهتر قدرت است.
بلاک چین اتریوم میزبان اپلیکیشنهای غیرمتمرکز متعددی درزمینه امور مالی، املاک و مستغلات، زنجیره تأمین، بیمه، خدمات پزشکی و بسیاری از حوزههای دیگر است. بهمنظور جذب کاربران بیشتر، این پلتفرم باید بتواند حجم گستردهتری از تراکنشها را بدون افزایش هزینه یا تأخیر زمانی مدیریت کند. ازاینرو، ایجاد پلتفرمی کمهزینهتر، کاربرپسندتر، سریعتر و کارآمدتر اولویت تیم توسعه اتریوم است که پروژه اتریوم ۲ میخواهد آن را برآورده کند.
به تعبیری نسخه دوم اتریوم درواقع اصطلاح گستردهای است که چندین پیشرفت و ارتقا را طی چندین سال دربر میگیرد. ویتالیک بوترین، خالق اتریوم و همکارانش از سال ۲۰۱۵، یعنی حدود دو سال پس از شکلگیری ایده اولیه اتریوم، بهدنبال عرضه نسخهای کارآمدتر از این بلاک چین بودهاند که از سال ۲۰۲۰ بهبعد، این برنامه شکل عملی به خود گرفته است.

مِرج اتریوم چیست؟
مِرج مرحلهای از بهروزرسانی اتریوم است که الگوریتم این بلاک چین را بهطورکامل به اثبات سهام تغییر داد؛ ارتقایی که بهگفته بنیاد اتریوم، «مهمترین بهروزرسانی در تاریخ اتریوم» محسوب میشود. پیش از رویداد مِرج، هنوز بخش عمدهای از شبکه اتریوم مبتنیبر الگوریتم اثبات کار اداره میشد. اثبات کار در عمل مسابقهای برای حل معمای پیچیده ریاضی بود که انرژی بسیار زیادی را تلف میکرد.
درمقابل الگوریتم اجماع فعلی، یعنی اثبات سهام، بدون نیاز به خرید دستگاههای پرمصرف، از مشارکتکنندگان میخواهد ۳۲ اتر بهعنوان ضامن در شبکه قفل کنند. سازوکار اثبات سهام به کاهش شگفتانگیز ۹۹.۹درصدی مصرف انرژی شبکه منجر شد و آن را از دهها تراوات ساعت در سال به حدود ۰.۰۴ تراوات ساعت در سال رساند.
باید اشاره کنیم که درحالحاضر پس از قفلکردن سرمایه، نودها فعلاً نمیتوانند سهام را برداشت کنند؛ بنابراین، در وضعیت فعلی استیک اتریوم بیشتر مناسب افرادی است که قصد دارند روی این شبکه بلندمدت سرمایهگذاری کنند.
فرق اتریوم ۱ و اتریوم ۲ چیست؟
نسخه اولیه اتریوم که مانند بیت کوین از الگوریتم اجماع اثبات کار استفاده میکرد، مجبور بود با اتلاف انرژی فراوان، هزینه و زمان زیادی نیز صرف پردازش تراکنشها کند. برای درک بهتر ابعاد هدررفت انرژی ناشی از کار شبانهروزی دستگاههای استخراج اتریوم، باید به گزارش پلتفرم اقتصادی «دیجیکانومیست» اشاره کنیم که مصرف برق شبکه اتریوم را معادل ۷۲ تراوات ساعت در سال ارزیابی کرد. این میزان با مصرف برق کل کشور اتریش برابری میکرد!
در الگوریتم اثبات سهام، کاربران بهجای راهاندازی دستگاههای پرمصرف، فقط کافی است مبلغی ارز دیجیتال بومی در شبکه قفل و سهامگذاری کنند تا مجوز لازم برای اعتبارسنجی تراکنشها را بهدست آورند. این اعتبارسنجها مسئولیت پردازش تراکنشهای شبکه و افزودن بلاکها به زنجیره بلاک چین را برعهده میگیرند و در ازای آن، پاداش دریافت میکنند.
درواقع، سهامگذاری و استیک اتریوم بهغیر از لپتاپ ساده به هیچ سختافزار پیچیدهای برای پردازش تراکنشها احتیاج ندارد. با حذف نقش دستگاههای گران و پرمصرف، مشارکتکنندگان شبکه نیز بیشتر میشوند و این دسترسپذیری میتواند به بهبود تمرکززدایی و توزیع قدرت در شبکه نیز کمک کند.
خرید اتریوم ۲
ازآنجاکه با عرضه اتریوم ۲ ارز دیجیتال جدیدی ارائه نشده است، خرید آن درواقع همان خرید اتر به روشهای همیشگی است. گفتنی است که تقریباً تمام پلتفرمهای معاملاتی داخلی و خارجی اتریوم را عرضه میکنند.
خرید اتریوم ۲ از صرافی ایرانی
برای خرید اتریوم ۲ از صرافیهای ایرانی، عبارت «خرید اتریوم» را در گوگل جستوجو کنید تا فهرستی از صرافیهای ایرانی برایتان نمایش داده شود. پس از ثبتنام و احراز هویت در هرکدام از صرافیها، میتوانید با استفاده از کارت بانکیتان اتر بخرید.
خرید اتریوم ۲ از صرافی خارجی
باتوجهبه تحریمهای بینالمللی، اگر داخل ایران زندگی میکنید و بهدنبال خرید اتر از صرافیهای خارجی هستید، بهترین روش این است که مقداری بیت کوین یا استیبل کوینی مانند دای (DAI) از صرافیهای ایرانی بخرید و آن را به حسابی در یکی از صرافیهای خارجی واریز کنید. سپس، بهراحتی میتوانید آن را با اتر مبادله کنید.
آینده اتریوم ۲
پس از مِرج، اتریوم رویدادهای بهروزرسانی دیگری در پیش خواهد داشت که یکی از مهمترینشان بهروزرسانی «شانگهای» (Shanghai) است. این ارتقا به اعتبارسنجها و سهامگذاران شبکه اجازه میدهد اترهای قفلشده خود را برداشت کنند. ارتقای «شانگهای» احتمالاً طی سه ماه اول سال ۲۰۲۳ اتفاق خواهد افتاد.
سپس، با بهروزرسانیهای دیگری ازجمله «سِرج» (Surge)، «اِسکِرج» (Scourge)، «وِرج» (Verge)، «پِرج» (Purge) و «اِسپِلِرج» (Splurge) روبهرو خواهیم بود. رویداد «سِرج» ویژگی شاردینگ را به اتریوم اضافه میکند و «اسکِرج» برای بهبود پردازش تراکنشها و اجتناب از تمرکزگرایی شبکه اجرا میشود.
«وِرج» بهدنبال بهبود مسائل فنی همچون درخت ورکل (Verkle Tree) و تسهیل مشارکت نودها در شبکه بدون نیاز به دانلود تمام بلاک چین است. «پِرج» نیز بهدنبال کاهش حجم دادههای شبکه و فضای موردنیاز برای ذخیرهسازی آنهاست و «اِسپِلِرج» شامل مجموعهای از بهروزرسانیهای کوچکتر برای بهبود عملکرد شبکه میشود.
مجموع این بهروزرسانیها نهتنها بهنفع بهبود سرعت و کارمزد تراکنشهاست؛ بلکه ایجاد و اجرای اپلیکیشنهای غیرمتمرکز را نیز کارآمدتر و آسانتر از همیشه میکند. درواقع، اگر اتریوم ۲ طبق پیشبینی توسعهدهندگانش کار کند، اتر میتواند از کالای گرانقیمت یا ذخیره ارزش به دارایی ضروری در مصارف روزمره با پذیرش گسترده تبدیل شود.