
بلاکچین چیست؟
بلاکچین چیست؟
در حالت عادی، وقتی صحبت از ثبت و ذخیره داده در مقیاس بزرگ به میان میآید، ذهنها به سمت پایگاههای داده متمرکز میرود. در پایگاههای داده سختافزارهای پیشرفتهای در کنار یکدیگر قرار میگیرند و دادهها را با سرعت زیاد ثبت، ذخیره و پردازش میکنند. پایگاههای داده کاملاً متمرکزند؛ به این معنی که تنها یک شخص یا نهاد مشخص به آنها دسترسی دارد.
تا قبل از ظهور فناوری Blockchain، کسی تصور نمیکرد جایگزینی برای این روش ثبت، ذخیره و پردازش اطلاعات وجود داشته باشد. بلاکچین ایده جدیدی را برای ثبت و ذخیره دادهها مطرح کرد. بر این اساس، به جای ذخیره دادهها در پایگاههای متمرکز، نسخهای از مجموعه دادهها در اختیار اعضای شبکه قرار میگیرد؛ به همین دلیل، مهمترین ویژگی بلاکچین را تمرکززدایی میدانند.
سیستمی مالی را در نظر بگیرید. در حالت عادی و سنتی، تمام دادهها در اختیار بانکها قرار دارند. همه تراکنشها زیرنظر بانکها انجام میشود. بر این اساس، همهچیز به صورت متمرکز تحت کنترل بانک است. در مقابل، سیستمهای مالی مبتنی بر بلاکچین وجود دارند؛ در این سیستمها، اطلاعات در اختیار تمام اعضا قرار میگیرد. به این ترتیب، عملاً هیچ شخص یا نهاد واحدی روی تراکنشها کنترل ندارد.
توزیع دادهها در شبکه بلاکچین عملاً امکان دستکاری در آنها را از بین میبرد.

شبکه بلاکچین چگونه کار میکند؟
به عبارت Blockchain دقت کنید. این عبارت از کنار هم قرار گرفتن دو واژه بلاک (Block) و زنجیره (Chain) تشکیل شده است. از همین جا میتوان به نکات مهمی درباره نحوه عملکرد شبکه Blockchain پی برد. یک شبکه بلاکچین در واقع از کنار هم قرار گرفتن زنجیرهای از بلوکها تشکیل میشود.
دادهها و اطلاعاتی که باید در شبکه ذخیره شوند، درون بلوکها قرار میگیرند. هیچ محدودیتی درباره نوع داده برای ذخیرهسازی در بلوکها وجود ندارد. هر بلوک ظرفیت خاصی برای ذخیرهسازی داده دارد و پس از آن، تکمیل میشود. بلوکهای تکمیلشده به صورت زنجیره در کنار یکدیگر قرار میگیرند و به هم مرتبط میشوند. به این ترتیب، زنجیرهای از بلوکها شکل میگیرد که به نام بلاکچین شناخته میشود.
آیا شبکه های بلاکچین امن هستند؟
این سؤال کلیدی درباره فناوری Blockchain مطرح میشود. در شرایطی که یک نسخه از بلوکها در اختیار اعضای شبکه قرار میگیرد، چگونه میتوان امنیت بلاکچین را تضمین کرد؟ برای این منظور باید تدبیری اندیشیده شود تا هر بلوک ماهیتی منحصربهفرد و دسترسناپذیر داشته باشد.
از اینجا، مفهومی به نام هش (Hash) متولد میشود. هش نوعی کد متشکل از تعدادی حرف و عدد است. هر بلوک هش اختصاصی خود را دارد. هش همواره ثابت و تغییرناپذیر است. از طرفی برای دستکاری اطلاعات یک بلوک باید هش را تغییر داد؛ بنابراین، بعد از اضافه شدن بلوک به زنجیره، امکان تغییر و دسترسی به اطلاعات آن وجود دارد.
همانطور که اشاره کردیم، دادههای بلاکچین در اختیار اعضای شبکه قرار میگیرد. هر سیستم که نسخهای کپی از بلاکچین را در اختیار دارد، در اصطلاح با نام گره یا نود (Node) شناخته میشود. اگر گرهای اطلاعات بلوک خاصی را دستکاری کند، این موضوع برای نودهای دیگر آشکار میشود. تنها در صورتی که بیش از 50 درصد از نودها با تغییر اعمالشده موافقت کنند، میتوان آن را نهایی کرد؛ وگرنه هیچگونه تغییری امکانپذیر نیست.
مزایا و معایب بلاکچین چیست؟
فناوری بلاکچین نیز مانند هر تکنولوژی دیگری مزایا و معایب خاص خود را دارد. البته اکنون که در سال 2022 هستیم، پیشرفتهای زیادی در این فناوری رخ داده و در مقایسه با گذشته کارآمدی آن افزایش یافته است. این مسیر در آینده نیز ادامه خواهد داشت و شاهد پیشرفتهای روزافزون Blockchain خواهیم بود. اصلیترین مزایا و معایبی که میتوان برای بلاکچین برشمرد، عبارتاند از:
مزایای بلاکچین:
تمرکززدایی بزرگترین و مهمترین مزیت Blockchain است.
به کمک این فناوری میتوان امکان دسترسی آزاد به اطلاعات را برای عموم مشارکتکنندگان در یک شبکه فراهم کرد.
عضویت در شبکههای بلاکچین عمومی به تأیید یا دریافت مجوز از شخص یا نهاد خاصی نیاز ندارد.
شفافیت ثبت و ذخیره اطلاعات بهمراتب افزایش پیدا میکند.
هرچند بلاکچین از نظر تئوری قابل هک شدن است، در عمل احتمال آن نزدیک به صفر است.
امکان سانسور یا دستکاری اطلاعات در شبکه بلاکچین وجود ندارد.
تمرکززدایی در شبکههای بلاکچین هزینههای پردازش اطلاعات را کاهش میدهد.
معایب بلاکچین
مقیاسپذیری یا توان پردازش اطلاعات مهمترین محدودیت و نقطه ضعف شبکههای بلاکچین، مانند بیتکوین و اتریوم به شمار میرود. پردازش اطلاعات در شبکههای Blockchain در زمانهایی که تقاضا برای استفاده از شبکه افزایش پیدا میکند، با مشکل مواجه میشود. هرچند تکنولوژیهای متعددی مانند پیادهسازی لایه دوم بلاکچینها و شاردینگ (Sharding) در سالهای اخیر، برای افزایش مقیاسپذیری شبکههای Blockchain ابداع شدهاند؛ هنوز مشکل مقیاسپذیری کاملاً برطرف نشده است.
تمرکززدایی، اعمال بهروزرسانی و تغییرات در شبکههای بلاکچین را دشوار میکند؛ زیرا اعمال هرگونه تغییری در شبکه به تأیید اکثریت اعضا نیاز دارد. این موضوع در بازار ارزهای دیجیتال مشکلاتی را به دنبال داشته است.
دستهبندی انواع بلاک چین:
در ادامه بحث بلاکچین چیست، به طبقهبندی انواع Blockchain میپردازیم. در حالت کلی، انواع شبکه بلاکچین به چهار دسته زیر تقسیم میشوند:
بلاکچین عمومی
بلاکچین خصوصی
بلاکچین کنسرسیومی
بلاکچین دارای مجوز

ما تو آموزشی جامع ارز دیجیتال آموزش انواع صرافی ها و ارز های دیجیتال رو داریم و داخل دوره بطور کامل کار با انواع صرافی رو بهت یاد میدیم.
نکته ی مهمی که اینجا باید بگم توصرافی های قوی اگر نمیخوای تو بایننس احراز هویت کنی که اگر اونم بخوای ما برات انجامش میدیم.
(جهت آموزش های بیشتر و تخصصی تر با ما ارتباط بگیرید و از طرح مشاوره رایگان استفاده کنید.
تیم آموزشی استاد ندا عابدی)
😍😉 مقالاتی که به کارتون میاد:
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :
تلگرام: https://t.me/academmy_abedi
اینستاگرام :http://instagram.com/Nedaabedi.ir
یوتیوب: https://youtube.com/channel/UCKJiZFkiqqhSHifhnR3n8AQ
برترین دورهای ارز دیجیتال :